takingControlFeatured

Παίρνοντας τον Έλεγχο

Στις εκθέσεις μερικές φορές αδυνατώ να καταλάβω το τρόπο σκέψης του φωτογράφου…

Λοιπόν έχουμε μια εξαιρετική λήψη με φοβερό θέμα, ότι πρέπει για την ανερχόμενη έκθεση που διοργανώνουμε. Με πολύ πάθος κάνουμε τις διορθώσεις στο photoshop ή στο lightroom, και με πολύ κόπο διορθώνουμε τα χρώματα, το crop κλπ κλπ.

Όλα τέλεια!!

Και την πετάμε σε ένα τυχαίο εργαστήριο για να την εκτυπώσει!

Ε;

  • Δηλαδή κάνουμε τις διορθώσεις στο χρώμα εμείς, για να τις αλλοιώσει το εργαστήριο που τυπώνουμε;
  • Φτιάχνουμε το crop εμείς όπως θέλουμε, για να ξεφύγει λίγο του εργαστηρίου και να χαλάσει το κάδρο μας;
  • Έχουμε φτιάξει τα highlights και τις σκιές στην εντέλεια, για να χάσουμε όλη τη λεπτομέρεια από το τύπωμα;
  • Έχουμε τέλειους τόνους στο Α/Μ, για να τυπωθεί με κιτρινοκοκκινοπρασινομπλε color cast από το εργαστήριο;
  • Θέλουμε το έργο μας να τυπωθεί με τη χειρότερη τεχνολογία (ναι, τα minilabs είναι…), και στο φθηνότερης ποιότητας χαρτί;

με λίγα λόγια προσέξαμε τη μισή διαδικασία στη δημιουργία της φωτογραφίας, για να αφήσουμε την άλλη μισή στη τύχη;

Η φωτογραφία αγαπητοί μου, δεν τελειώνει ούτε με το που κάνουμε το κλικ στη φωτογραφική μας, ούτε με το που τελειώσουμε την επεξεργασία στο photoshop. Η φωτογραφία θεωρείτε ολοκληρωμένη – στην περίπτωση της έκθεσης – όταν την έχουμε τυπωμένη μπροστά μας και είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε, όχι κάτι τυχαίο που παρήγαγε το εργαστήριο της γειτονιάς, χωρίς εμείς να έχουμε κανέναν απολύτως έλεγχο!

Τα παραπάνω όσο αφορά την έκθεση. Όπως όταν πρόκειται να στείλουμε μια φωτογραφία για τύπωμα σε τυπογραφείο για τις αφίσες της έκθεσης. Το αφήνουμε στη τύχη;  Το τυπογραφείο αν δεν είναι στυλ μπακάλικου, θα πρέπει να σας παρέχει custom ICC Profiles για την εκτυπωτική πρέσα η το large format printer που διαθέτει. Και βάση του ICC Profile θα δούμε εμείς μέσω του soft proofing του photoshop πως θα εκτυπωθεί η αφίσα στα μηχανήματα του, ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις πριν την εκτύπωση. Δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα στη τύχη, ούτε το φωτογραφείο να κάνει ότι θέλει στη δουλειά μας ούτε το τυπογραφείο!

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε;

Να πάρουμε τον έλεγχο της εκτύπωσης. Όπως ακριβός έχουμε έλεγχο κατά τη λήψη της φωτογραφίας και κατά την επεξεργασία.

Ξεκινάμε!

Εκτυπωτές

Τα παρακάτω μωρά τυπώνουν σε ευρεία γκάμα Fine Art  χαρτιών που μπορεί να είναι matte, semigloss, super gloss, canvas, velvet ή ότι άλλη υφή επιθυμείτε, σε αντίθεση με τη σαβούρα που πασάρουν στα φωτογραφικά εργαστήρια.  Και αυτά πρέπει να χρησιμοποιούμε για να εκθέτουμε τη δουλειά μας. Τα ίδια που χαρτιά που τυπώνουν οι σοβαροί επαγγελματίες φωτογράφοι για να εκθέτουν τη δουλειά τους στις μεγαλύτερες γκαλερί του κόσμου. Η ποιότητα τυπώματος του φωτογραφικού εργαστηρίου προορίζετε για τη μάζα, όχι για επαγγελματίες. Επίσης οι παρακάτω εκτυπωτές χρησιμοποιούν pigment μελάνια που έχουν περίπου 3 φορές μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο, είναι αδιάβροχα, και έχουν πολύ μεγαλύτερο χρωματικό εύρος από τα τυπώματα σε φωτογραφικά εργαστήρια.  Και η έκπληξη; Με πολύ καλής ποιότητας χαρτί το τύπωμα κοστίζει λιγότερο από το κόστος που σας χρεώνουν στα εργαστήρια.

 

Epson Stylus Pro 4900

epson 4900

 

Από τους καλύτερους 17″ εκτυπωτές της αγοράς, δέχεται Ultrachrome HDR μελάνια 200ml, παίρνει roll paper (πανόραμα κανείς;), και προαιρετικά σε συνεργασία με την x-rite μπορεί να δεχτεί σπεκτροφωτομετρο.

Επίσημο site: http://www.epson.com/cgi-bin/Store/jsp/Pro/SeriesStylusPro4900/Overview.do

 

Epson Stylus Pro 3880

ov_3880img

Το “μικρό” αδερφάκι του παραπάνω κτήνους. Χρησιμοποιεί μελάνια 80ml Ultrachrome K3 with Vivid Magenta που προσφέρουν μεγαλύτερο χρωματικό εύρος ειδικά σε βαθύ μπλε και μοβ αποχρώσεις. Ο συγκεκριμένος δεν δέχεται ρολό χαρτί.

Επίσημο site: http://www.epson.com/cgi-bin/Store/jsp/Pro/SeriesStylusPro3880/Overview.do 

Canon Pro 1

pixma Pro 1

 

Ο συγκεκριμένος είναι η ποίο οικονομική λύση από τους παραπάνω δύό,  αν και τη τιμή αγοράς του εκτυπωτή δεν πρέπει να την σκέφτεστε, αφού τα μελάνια και χαρτί είναι το μεγαλύτερο έξοδο. Δέχεται 12 μελάνια 36ml Lucia Pigment.

Επίσημο site:

http://usa.canon.com/cusa/consumer/products/printers_multifunction/professional_photo_inkjet_printers/pixma_pro_1

 

Χαρτιά

Όταν κοιτάμε μια ποιοτική εκτύπωση δύό στοιχεία έχουν συμβάλει για το αποτέλεσμα. Το μελάνι και το χαρτί. Το να έχουμε επαγγελματικό εκτυπωτή με τη καλύτερη τεχνολογία μελανιών και να τυπώνουμε στο φθηνότερο και χειρότερο χαρτί της αγοράς δεν κάνουμε τίποτα. Τα χαρτιά όπως ανέφερα παραπάνω έρχονται σε διάφορες υφές και ποιότητες, αλλά έχουν και μεγάλη διάφορα μεταξύ τους στο κόστος. Το χαρτί (και η υφή του) είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Τα χαρτιά που αρέσουν σε εμένα δεν σημαίνει ότι θα αρέσουν και σ’ εσάς. Οι παρακάτω προτάσεις είναι όλα ‘exhibition quality’ χαρτιά που αξίζει να δοκιμάσετε για να δείτε ποιο ταιριάζει καλύτερα στις εκτυπώσεις σας.

Crane Museo Silver Rag

crane_museo

 

Επίσημο Site : http://www.museofineart.com/index.php/products/

Hahnemuhle Fine Art Pearl

hahnemuhlefineartpearl

 

Επίσημο Site:  http://www.hahnemuehle.com/prod/us/461/581/fineart-pearl-285-gsm.html

Moab Slickrock Metalic Pearl

SlickrockMetallicPearl

Επίσημο Site: http://moabpaper.com/slickrock-metallic-pearl/

Moab Entrada Rag Natural 170gsm ή 300gsm

EntradaRagNatural300

 

Επίσημο Site: http://moabpaper.com/entrada-rag-natural-300/

Pictorico High Gloss Papers

PPR200_LTR

 

Επίσημο Site: http://diamond-jet.com/prohi-glossphotopaper.aspx

Calibration & Profiling

Μετά την αγορά του εκτυπωτή, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να φτιάξουμε custom ICC Profiles για τα χαρτιά που επιλέξαμε. Τα έτοιμα ICC Profiles που δίνουν οι εταιρίες μαζί με τα χαρτιά είναι συνήθως μέτρια, και υποβιβάζουν πολύ τη ποιότητα εκτύπωσης. Με custom ICC Profiles ο εκτυπωτής θα αποδώσει το μέγιστο χρωματικό εύρος, και οι εκτυπώσεις θα είναι απόλυτα ακριβής. Ασπρόμαυρες εκτυπώσεις θα είναι ουδέτερες, ενώ πλέον δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να κάνουμε δοκιμαστικές εκτυπώσεις και να ξοδεύουμε άδικα χαρτιά και μελάνια. Βρείτε λοιπόν κάποιον που ξέρει καλά τι κάνει, και φτιάξτε ICC Profiles για τα χαρτιά που επιλέξατε. Θα είναι τα καλύτερα χρήματα που έχετε δώσει ποτέ!

Επίλογος

Αποκτώντας έναν σοβαρό εκτυπωτή, επιλέγοντας μερικά καλής ποιότητας χαρτιά και με λίγη γνώση μπορούμε να αποκτήσουμε τον απόλυτο έλεγχο στις εκτυπώσεις μας. Δεν χρειάζεται πλέον να τις αφήνουμε στη τύχη του κάθε εργαστηρίου, και οι εκτυπώσεις μας θα έχουν εξαιρετική ποιότητα σε σχέση με πριν. Το κόστος δε θα μειωθεί δραματικά ειδικά σε μεγάλων διαστάσεων εκτυπώσεις που προορίζονται για εκθέσεις ή μεγάλα ψηφιακά album.