hdr_featured

Σεμινάριο HDR – Βασικές Αρχές Λήψη και Επεξεργασία

Παρακολουθήστε το σεμινάριο στο YouTube παραπάνω, αλλά αν προτιμάτε να διαβάζετε:

Λατρεύω τις φωτογραφίες HDR! Πολλοί φίλοι και επισκέπτες του blog με έχουν ρωτήσει πως θα μπορούσαν να φωτογραφήσουν HD, και σήμερα θα κάνουμε ακριβώς αυτό. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα μοιραστώ τις τεχνικές μου μαζί σας.

Nα διευκρινίσω ότι το συγκεκριμένο είναι σεμινάριο για αρχάριους στη φωτογράφηση HDR. Απλά θα κάνουμε μια εισαγωγή, θα δούμε πως γίνονται οι λήψεις, και στη συνέχεια θα επεξεργαστούμε τις φωτογραφίες.

HDR σημαίνει High Dynamic Range δηλαδή μεγάλο δυναμικό εύρος και πρόκειται για φωτογραφίες που αποτελούνται από 3 η περισσότερες λήψεις.

Πριν συνεχίσουμε ας δούμε ένα δείγμα από φωτογραφίες HDR ώστε να πάρετε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι για να δημιουργηθούν τα σεμινάρια στο blog απαιτείτε πολύ κόπος και χρόνος, είναι και θα είναι εντελώς δωρεάν, και θα το εκτιμούσαμε αφάνταστα αν από την πλευρά σας κάνετε like και subscribe στο YouTube και αντίστοιχα like και share στο Facebook! Με αυτό το τρόπο μας βοηθάτε να συνεχίσουμε.

 

1.  Τι είναι το HDR,.

Όταν το δυναμικό εύρος είναι μεγάλο, η μηχανή συνήθως αδυνατεί να το καταγράψει ολόκληρο, με αποτέλεσμα τμήματα της φωτογραφίας να είναι είτε καμένα είτε τέλειος σκοτεινά. Μερικές περιπτώσεις που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι εσωτερικοί χώροι με παράθυρα που ο εξωτερικός χώρος είναι επίσης ορατός, σημεία με έντονο ήλιο και σκιές κλπ.

 

HDR_Sample_Frame

Στη παραπάνω φωτογράφια βλέπουμε τα καμένα Highlights στα παράθυρα, και τη λεπτομέρεια στις σκιές να χάνεται.

Το HDR υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια αλλά παλαιότερα δεν το χρησιμοποιούσαν φωτογράφοι, πάρα μόνο σε 3D graphics με σκοπό να εκμεταλλευτούν το μέγιστο δυναμικό εύρος μιας φωτογραφίας. Σήμερα είναι αρκετά δημοφιλή και σε φωτογράφους.

HDR φωτογραφίζουμε σε περιπτώσεις που το δυναμικό εύρος της μηχανής δεν επαρκεί. Στη ουσία βγάζουμε 3, 5, 7 λήψεις σε διαφορετικά exposures

Καλύπτουν τις σκιές, μεσαίους τόνους και highlights.

3shots_unprocessed

Για να πάρετε καλύτερα αποτελέσματα στην επεξεργασία μια φωτογραφία θα πρέπει να έχει σωστά εκτεθειμένα highlights και μια σωστή έκθεση στις σκιές.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες HDR με υπερβολική επεξεργασία. Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου αυτό το στιλ φωτογραφίας, θεωρώ ότι σκοπός του HDR είναι να ξεπεράσει τις αδυναμίες του αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής. Αν λοιπόν επιθυμείτε να έχετε φυσικά αποτελέσματα χρειάζεται αρκετή προσοχή στη λήψη, αλλά και στην επεξεργασία.

bad_hdr_processing

Παράδειγμα υπερβολικής επεξεργασίας HDR. Ο στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε υπερ-επεξεργασμένες φωτογραφίες, αλλά να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες του Dynamic Range στον αισθητήρα της φωτογραφικής μας.

 

Λήψη

HDR φωτογραφίζουμε κυρίως στατικά θέματα, για τον απλούστατο λόγο ότι θα χρειαστούν 3 η περισσότερες λήψεις. Αν υπάρχει κίνηση στη φωτογραφία, στο τελικό αποτέλεσμα θα φανεί σαν σκιά. Το φαινόμενο αυτό το λέμε ghosting.

Χώροι με μεγάλο δυναμικό εύρος όπως ο χώρος που βρισκόμαστε σήμερα, η ποιο γενικά αρχιτεκτονική φωτογραφία, και φωτογραφία τοπίου είναι τα ποιό συνηθισμένα θέματα για HDR.

Τι θα χρειαστούμε:

Κατ’ αρχήν τρίποδο. Αν υπάρχει αιρετό φως στο χώρο μπορεί να γίνει και στο χέρι χρησιμοποιώντας bracketing, αλλά για καλύτερα αποτελέσματα το τρίποδο είναι απαραίτητο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Remote Control. Δεν θέλουμε να υπάρχει η παραμικρή δόνηση κατά τη λήψη. Αν η φωτογραφική μηχανή μετακινηθεί κατά τη λήψη τότε θεωρείτε ότι έχουμε προβλήματα με το alignment. Η συγκεκριμένη ορολογία χρησιμοποιείτε από το HDR Software, για παράδειγμα μπορεί να μας ρωτήσει αν θέλουμε να το διορθώσουμε.

canon_rc-6_remote

 

Self Timer, αν δεν χρησιμοποιείτε remote control μπορείτε να χρησιμοποιήσετε self timer που διαθέτη η φωτογραφική μηχανή σας.

bracketing

 

Ρυθμίσεις στη μηχανή

Στη μηχανή θα έχουμε σταθερές τις περισσότερες ρυθμίσεις όπως διάφραγμα, ISO και white balance. Θα χρησιμοποιήσουμε RAW για αν έχουμε όσο δυνατό μεγαλύτερο δυναμικό εύρος μπορούμε σε κάθε λήψη.

Η διαδικασία είναι προτιμότερο να γίνει χρησιμοποιώντας bracketing. Τα προτερήματα είναι ότι οι λήψεις θα είναι σταθερότερες αφού δεν θα χρειαστεί να έχουμε επαφή με τη μηχανή για να πάρουμε κάθε μια από αυτές. Τα μειονεκτήματα του bracketing είναι ότι σε πολλές φωτογραφικές μηχανές, κυρίως μικρής κατηγορίας έχει περιορισμούς, όπως οι λήψεις που μπορεί να έχουμε να είναι μονό τρεις, με μέγιστο δυναμικό εύρος συνήθως 6 στοπ, από -3 έως +3. Σε περιπτώσεις που χρειαστούμε περισσότερες από 3 λήψεις η μεγαλύτερο δυναμικό εύρος τότε η διαδικασία θα πρέπει να γίνει χειροκίνητα.

Για να πάρουμε τις λήψεις χειροκίνητα, τροποποιούμε μονό την έκθεση, για τρεις λήψεις υπό εκθέτουμε 2 στοπ, βγάζουμε μια σωστά εκτεθειμένη λήψη, και υπερεκθετουμε 2 στοπ.

Για να φωτογραφήσουμε ενα HDR εφόσον όλες οι ρυθμίσεις είναι σταθερές, θα χρειαστεί να εστιάσουμε τη προσοχή μας στο φωτόμετρό και να υπό εκθέσουμε στα μείον 2 στοπ για την πρώτη λήψη.

photo_minus2

 

photo0

 

Η δεύτερη φωτογραφία θα έχει κανονική έκθεση, οπότε το φωτό μετρό θα είναι στο μηδέν.

photo_normal

 

photo1

Η Τρίτη φωτογραφία θα είναι υπερεκτεθιμένη κατά 2 στοπ, οπότε το φωτό μετρό θα πρέπει να βρίσκεται στο +2

photo_plus2

 

photo2

Εδώ θα χρειαστεί να διευκρινίσουμε ότι το πόσες λήψεις θα κάνουμε εξαρτάται από το εύρος του dynamic range που υπάρχει στο κάδρο μας.

Σε φωτογραφίες με τεράστιο dynamic range όπως όταν ο ήλιος είναι κόντρα, ίσως χρειαστεί να πάρουμε περισσότερες από 3 λήψεις, ίσως 5 η 7. Σε αυτή τη περίπτωση θα διαιρέσουμε π.χ σε 7 ίσα κομμάτια ξεκινώντας από -3 και μετά -2 -1, 0 και αντίστοιχα +1 +2 και +3 για τις υπερεκθέτουμε νέες φωτογραφίες.

 Επεξεργασία

Η επεξεργασία μπορεί να γίνε με photoshop η εξειδικευμένα προγράμματα για επεξεργασία HDR.  Προσωπικά χρησιμοποιώ το photomatix, που θεωρώ ως το καλύτερο της αγοράς για τη συγκεκριμένη δουλειά. Χρησιμοποιεί πολλαπλούς αλγορίθμους HDR όπως το tone mapping, τελευταία προσθήκη το contrast enchantment. Αν τα κάδρα μας δεν είναι σταθερά Κάνει auto alignment, και DeGhosting αν υπάρχει κίνηση στη φωτογραφία.

Μπορείτε να δοκιμάσετε το photomatix κατεβάζοντας τη δοκιμαστική έκδοση από το website της HDRSoft. Η δοκιμαστική έκδοση δεν έχει χρονικό περιορισμό, παρά μόνο βάζει watermark στο τελικό αποτέλεσμα, που όμως δεν μας περιορίζει από το να πειραματιστούμε με το πρόγραμμα. Αν επιθυμείτε να το αγοράσετε έχουμε φροντίσει να πάρετε μια 15% έκπτωση χρησιμοποιώντας το κουπόνι “billkastanakis“. Δεν περνούμε καμία προμήθεια από αγορές απλά κανονίσαμε την έκπτωση για να επωφεληθείτε εσείς.

photomatix-coupon

Χρησιμοποιήστε ως κουπόνι billkastanakis για αγορά του Photomatix με 15% έκπτωση!

Θα εισάγουμε τις φωτογραφίες μας στο Lightroom, και με τη βοήθεια του θα επιλέξουμε τις ποιο κατάλληλες, ώστε να τις περάσουμε στο Photomatix.

Το Photomatix έχει τη δυνατότητα να εξάγει τις φωτογραφίες απ’ ευθείας από το Lightroom μέσω του Lightroom Plugin που έχει η έκδοση Photomatix Pro Plus Bundle. Η συγκεκριμένη έκδοση διαθέτει και plugins για το Aperture της Apple και για το Photoshop από την έκδοση CS2 εώς την CC. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα κάνω τη διαδικασία χειροκίνητα, θα εισάγω δηλαδή κατ’ ευθείαν τα RAW μέσα στο Photomatic.

Αφού επιλέξουμε τη τελική τριάδα των φωτογραφιών που θα περάσουμε στο Photomatix, επιλέγουμε Load Bracketed Photos και κάνουμε Drag & Drop τα αρχεία από τον Finder η τον Windows Explorer, ή αντίστοιχα μπορούμε να πατήσουμε Browse και αν τα επιλέξουμε από κει.

Photomatix_browse

 

Στο Merge to HDR Options dialog του Photomatix που θα εμφανιστεί υπάρχουν κάποιες επιλογές, που αναλόγως πως έγινε η λήψη θα πρέπει να επιλέξετε τις κατάλληλες.

Photomatix_import_settings

Ξεκινάμε με τη πρώτη επιλογή Align Source Images. Εδώ επιλέγουμε αν θέλουμε το photomatix να ευθυγραμμίσει τις φωτογραφίες μας. Αν υπήρχαν κραδασμοί κατά τη λήψη και υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κάδρων, τότε το Photomatix θα φροντίσει να τις ευθυγραμμίσει αυτόματα.  Η επιλογή Taken on Tripod, είναι κατάλληλη αν η λήψη έγινε με τρίποδο και υπάρχουν ελάχιστες διαφορές στο κάδρο μας. Η επιλογή Hand-Held είναι κατάλληλη αν η λήψη έγινε στο χέρι, χρησιμοποιώντας bracketing και η διαφορά στα κάδρα είναι αισθητή.

Η δεύτερη επιλογή Show Options to Remove Ghosts την ενεργοποιούμε αν στις φωτογραφίες μας υπάρχουν κινούμενα θέματα, όπως αυτοκίνητα, η άνθρωποι που ενδέχεται να έχουν μετακινηθεί μεταξύ των λήψεων.

Η τρίτη επιλογή είναι η Reduce Noise, και επιλέγουμε αν θέλουμε το Photomatix να κάνει αποθορυβοποίηση στις φωτογραφίες που είναι υποεκτεθιμένες, στη κανονική λήψη και στις υποεκτεθιμένες, ή σε όλες. Αν έχετε λήψεις με μεγάλο ISO, ή η φωτογραφική σας βγάζει θόρυβο στις σκιές τότε θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Στο Color primaries based on, επιλέγουμε το color space που εργαζόμαστε. Το Adobe RGB είναι η default επιλογή, αλλά αν θέλετε το μεγαλύτερο χρωματικό εύρος, τότε θα επιλέξετε ProPhotoRGB.

Πατάμε το Aligh & Merge το HDR και θα μεταφερθούμε στο κυρίως interface του Photomatix.

Πάνω αριστερά στο Process, μπορούμε να επιλέξουμε τη μέθοδο επεξεργασίας του Photomatix για τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Κάθε μέθοδος έχει τα υπέρ και τα κατά της και τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά. Γι’ αυτό το σεμινάριο δεν θα αναλύσουμε τις μεθόδους αναλυτικά, αλλά θα επιλέξουμε το Tone Mapping και Contrast Optimizer που είναι η τελευταία προσθήκη στο Photomatix 5. Η συγκεκριμένη μέθοδος δίνει ίσως τα πιο φυσικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

Κάτω απο τις μεθόδους, υπάρχουν μια σειρά απο sliders που είναι η επιλογές της συγκεκριμένης μεθόδου. Οι επιλογές αυτές αλλάζουν αναλόγως τι μέθοδο έχουμε επιλέξει στο process.

Το Strength έχει να κάνει με το πόσο ισχυρό είναι το contrast και η λεπτομέρεια της φωτογραφίας. Δεξιά το αποτέλεσμα είναι πιο έντονο, ενώ αριστερά πιο φυσικό.

Το Tone Compression πειράζει το δυναμικό εύρος της φωτογραφίας. Προς τα δεξιά μειώνει το δυναμικό εύρος αυξάνοντας τη φωτεινότητα στις σκιές και αντιστρόφως σκοτεινιάζοντας τα highlights. Προς τα αριστερά αυξάνει το δυναμικό εύρος δίνοντας πιο φυσικά αποτελέσματα.

Το Lighting Effect αυξάνει κυρίως τις σκοτεινές περιοχές. Προς τα δεξιά οι σκιές γίνονται πιο έντονες και φωτεινές για πιο “εξωπραγματικά” αποτελέσματα, ενώ αριστερά είναι πιο φυσικές.

Με το White Clip, Black Clip, και Midtones, αυξάνουμε η μειώνουμε αντίστοιχα τα λευκά, τα μαύρα, και τους μεσαίους τόνους. Κάτι σας το levels του Photoshop.

Στο Color Saturation αυξομειώνουμε το κορεσμό της φωτογραφίας.

Και στο Color Temperature ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία της φωτογραφίας (White Balance).

Στο Photomatix δεν υπάρχουν σωστές η λάθος ρυθμίσεις. Το καλύτερο είναι να παίξουμε με αυτές μέχρι να πάρουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε:
Ελπίζω το συγκεκρημένο σεμινάριο να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε να φωτογραφίζετε σε HDR. Σύντομα θα κάνουμε και άλλα σεμινάρια με το συγκεκριμένο θέμα και θα εξερευνήσουμε καλύτερα το Photomatix.
Αν έχετε ερωτήσεις θα χαρώ πολύ να απαντήσω, οπότε αφήστε μήνυμα παρακάτω.