featured_epson

Γιατί να χρησιμοποιήσω Color Management

eizo_monitor

Ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να κατανοήσουμε τη σημασία της διαχείρισης χρώματος. Κατανοώντας το τι συμβαίνει θα μπορούμε να έχουμε πλήρη έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα της φωτογραφίας, τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, και θα μπορούμε να τις παρουσιάζουμε χωρίς να φοβόμαστε το πως θα φανεί σε διαφορετικά μέσα παρουσίασης όπως τυπωμένη σε χαρτί, η σε οθόνες άλλων χρηστών.

Με μια πολύ μικρή επένδυση από τη πλευρά μας, πολύ μικρότερη ίσως από ότι κοστίζει το σώμα της φωτογραφικής μηχανής μας η η ίδια η οθόνη μας, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τις φωτογραφίες μας στη μέγιστη χρωματική ακρίβεια, να της επεξεργαστούμε χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο δυνατό χρωματικό εύρος (που μέχρι τώρα απλά αγνοούσαμε ότι υπάρχει),  να προβλέψουμε και να δούμε πως θα φανεί σε άλλες οθόνες, η στο διαδίκτυο, όπως και θα μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πως θα τυπωθεί στον εκτυπωτή μας, στο minilab του εργαστηρίου που συνεργαζόμαστε, στο τυπογραφείο, και σε οποιοδήποτε χαρτί βλέποντας μάλιστα και τις διαφορές στο χρώμα ανάμεσα στα χαρτιά!

Ίσως δεν είναι αμέσως κατανοητό πόσα πολλά κερδίζουμε έχοντας απλά λίγη γνώση, το πως να χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Η δύναμη να ελέγχεις ακριβώς το αποτέλεσμα σε κάθε στάδιο, προβολή, επεξεργασία, εκτύπωση, παρουσίαση. 

Η τεράστια εξοικονόμηση χρόνου είναι επίσης πολύ σημαντική. Δεν είναι το ίδιο να παιδευόμαστε σε μια φωτογραφία να αφιερώνουμε δυο ώρες στην επεξεργασία της για να την δούμε μετά στο web η τυπωμένη, να απελπιστούμε, και να επιστρέψουμε στο στούντιο ξεκινώντας τη διαδικασία από την αρχή σπαταλώντας άπειρο χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να έχουμε έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Διαδικασία τελείως τυχαία, και άσκοπη, που συνήθως επαναλαμβάνετε σε κύκλο!

Τη δυνατότητα να παράγουμε οι ίδιοι τις εκτυπώσεις μας. Σίγουρα θα έχετε δει φωτογράφους γάμου και βάπτισης και κορυφαίο φωτογραφικό εξοπλισμό που μετά στέλνουν τις φωτογραφίες τους σε εξωτερικά εργαστήρια για να δημιουργήσουν ψηφιακά album. Εγκαταλείπουν δηλαδή το έργο τους στα χέρια κάποιου άλλου, χωρίς να έχουν κανένα απολύτως έλεγχο στο αποτέλεσμα! Θέλετε να είστε ένας από αυτούς;

Την εξοικονόμηση χρήματος που ως επαγγελματίες μπορεί να έρθει μόνο και μόνο από το χρόνο που θα κερδίσουμε. Είναι αποδοτικότερο να μπορείς να τελειώνεις 3 δουλείες σε 1 ημέρα με απόλυτο έλεγχο στο αποτέλεσμα και τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, αντί να σπαταλάς αρκετές ημέρες προσπαθώντας να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα σε μια μονό δουλειά, απογοητεύοντας τους πελάτες μας, και ριψοκινδυνεύοντας τη καλή μας φήμη.

Την εξοικονόμηση χρήματος ως επαγγελματίας, η ερασιτέχνης από το τύπωμα φωτογραφιών. Πόσες φορές έχουμε τυπώσει ξανά και ξανά την ίδια φωτογραφία επειδή τα χρώματα δεν μας αρέσουν. Θα έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε πλήρως το αποτέλεσμα της εκτύπωσης πριν καν η φωτογραφία τυπωθεί. Χρησιμοποιώντας πολύ απλές τεχνικές θα μπορούμε να δούμε στην οθόνη μας πως ακριβώς θα εκτυπωθεί μια φωτογραφία, πως θα φαίνονται οι σκιές, οι τόνοι, ποια χρώματα θα μπορούν να τυπωθούν και ποια όχι. Θα μπορούμε να δούμε πως θα τυπωθεί η φωτογραφία σε πολλά διαφορετικά χαρτιά και να επιλέξουμε το καταλληλότερο. Δεν θα χρειαστεί ποτέ να επαναλάβουμε μια εκτύπωση επειδή ακριβώς θα γνωρίζουμε από πριν τι ακριβώς θα τυπωθεί. Ειδικά αν χρησιμοποιούμε ακριβά μελάνια pigment, και χαρτιά fine-art η οικονομία μπορεί να είναι τεράστια.

Την δυνατότητα οι συσκευές μας όπως η οθόνη η ο εκτυπωτής να αποδώσουν το μέγιστο δυνατό χρωματικά. Οι οθόνες για παράδειγμα έρχονται από το εργοστάσιο με κάποιες ρυθμίσεις που δεν κάνουν την οθόνη να αποδίδει το μέγιστο χρωματικά αλλά λειτουργούν περιορισμένες σε μικρότερο χρωματικά εύρος από αυτό που μπορούν να αποδώσουν. Οι εκτυπωτές επίσης δεν τυπώνουν χρησιμοποιώντας όλο το εύρος χρώματος τους, αλλά μόνο τμήμα αυτού. Μετά το calibration, οι συσκευές μας θα αποδίδουν τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, χωρίς να χάνετε το παραμικρό. Τα αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει.

Τον έλεγχο στις ασπρόμαυρες η τονισμένες εκτυπώσεις. Πολλές φορές θα έχετε διαπιστώσει ότι τυπώνοντας μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, μετά το τύπωμα μπορεί να μην φαίνεται απολύτως ασπρόμαυρη στο χαρτί, αλλά να έχει κάποιο διαφορετικό τόνο χρώματος. Πλέον αυτό δεν θα είναι θέμα.

Τη δυνατότητα να χειριστούμε φωτογραφίες που προέρχονται από άλλους φωτογράφους, τυπογραφεία, γραφίστες κλπ. Πολλές φορές λόγο διαφορετικών τεχνικών η ρυθμίσεων στις φωτογραφικές που χρησιμοποιούν οι φωτογράφοι μια φωτογραφία μπορεί να είναι σε διαφορετικό χώρο χρώματος από αυτόν που δουλεύουμε εμείς, η είναι τα προγράμματα μας ρυθμισμένα. Άγνοια το πως μπορούμε να χειριστούμε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως καταλήγει στο άνοιγμα της φωτογραφίας με αλλοιωμένα χρώματα, και στη συνέχεια σε λάθος επεξεργασία, τύπωμα και παρουσίαση, με μεγάλη απώλεια χρόνου, ενέργειας, και χρήματος.

Οι Α/M εκτυπώσεις πλέον δεν θα έχουν color cast που πριν, απλά χρησιμοποιώντας τον οδηγό του εκτυπωτή κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό.

Με τα ICC Profiles επίσης μπορείτε να δείτε σωστά εκτυπώσεις κάτω από διαφορετικά είδη φωτισμού όπως λάμπες πυρακτώσεως και φθορίου.

Συνοπτικά:

Προτερήματα

 • Ομαλή χρωματική επικοινωνία μεταξύ συσκευών
 • Χρωματική ακρίβεια
 • Μεγαλύτερο χρωματικό εύρος.
 • Λεπτομέρεια στις σκιές και στα highlights
 • Ουδέτερες Α/Μ εκτυπώσεις
 • Οικονομία στα αναλώσιμα
 • Δυνατότητα να εργαζόμαστε χωρίς πειραματισμούς.
 • Προβολή φωτογραφιών κάτω από διαφορετικά είδη φωτισμού

Μειονεκτήματα

 • Επιπλέον κόστος σε software / hardware για Color Management.
 • Χρονοβόρα διαδικασία παραγωγής των ICC Profiles.
 • Η αστάθεια σε ορισμένες συσκευές όπως θερμικοί εκτυπωτές μας αναγκάζουν να δημιουργούμε νέα profiles συνεχώς.